A Radiokémiai és Radioökológiai Intézet bel- és külföldi kapcsolatai

A két nagyobb kutatási területhez - a határréteg jelenségek nyomjelzéses és elektrokémiai vizsgálata, valamint a környezeti sugárzási anomáliák elemzése - kapcsolódva alakultak ki a hazai és nemzetközi együttmuködések.

Az intézet az in-situ radioizotópos nyomjelzéses elektrokémiai, korróziós, kontaminációs/dekontaminációs kutatások terén együttmuködik az MTA Kémiai Kutatóközponttal, az MTA Izotópkutató Intézetével, a Debreceni Tudományegyetemmel, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem rokon tanszékeivel, valamint a KFKI Atomenergiai Kutató Intézettel.

A környezeti sugárzások területén együttmuködik -többek közt-az intézet az Országos Élelmiszervizsgáló Intézettel, az MTA Földrajztudományi Kutatóintézettel, a Mecsekérc Környezetvédelmi Rt-vel az MTA Atommagkutató Intézettel és az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézettel. Ezek keretében lehetoség nyílik arra, hogy egyes hallgatók speciális kurzuson vehessenek részt, illetve ott készítsék el diplomamunkájukat.

Az ipari vállalatok közül alapvetoen a Paksi Atomeromuvel van szoros kapcsolatunk, számos kutatási megbízás keretében.

A MTA Radiokémiai Bizottságában két, munkabizottságainak pedig szinte minden intézeti oktató tagja. Az MTA Sugárvédelmi és Környezetfizikai Bizottság titkára az intézet oktatója. A Magyar Kémikusok Egyesületében, az Eötvös Lóránd Fizikai Társulatban és a Magyar Biofizikai Társaságban illetve azok szakcsoportjainak munkájában vezetoségi tagokként vagy más speciális feladat megoldásában vesznek részt a munkatársak.

Az intézetnek több külföldi egyetemmel, illetve kutatóintézettel van kapcsolata, mely során lehetoség nyílik közös kutatásra, illetve kutatók kölcsönös látogatására. Így élo kapcsolat van az USA-beli Illinois Állami Egyetemmel, a Dél-Afrikai Pretóriai Egyetemmel, a Hokkaidó Egyetemmel (Sapporó, Japán), a NIRS-szel (Japán), a Babes-Boyai Egyetemmel (Kolozsvár, Románia), EU kutatási témák keretében pedig több európai intézettel. Az intézet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által koordinált kutatási projektekben vesz részt, több éves szerzodések alapján.

Az intézet oktatói különbözo hazai, illetve nemzetközi társaságnak aktív tagjai, utóbbiak közül az International Society of Electrochemistry (ISE), a The Electrochemical Society (USA), és az International union of Radioecology (IUR) szakmai szervezeteknek.

oldal tetejére